Özel reaktörler görevine ve gücüne göre tasarlanmaktadır ve üretilmektedir. Daha yüksek güçte reaktör kullanımı etkisini aynı oranda azaltır. Ergun Elektrik, izin verilen aşırı yükte de görevini yerine getirecek reaktörler tasarlamaktadır. Her bir reaktörün empedansı, nominal ve aşırı akım uygulanarak ölçülmektedir. Aynı şekilde, her reaktöre ısınma testi yapılmaktadır. F sınıfı 155°C izolasyon kullanılmakta, ancak ısınma B sınıfı 130°C’nin altında ölçülmektedir. Çekirdek, minimum kayıp için 0,35 mm düşük kayıplı sacla üretilmektedir. Reaktörün izolasyonunun sağlıklı ve uzun ömürlü olması ve vibrasyon olmaması için H sınıfı 180°C epoksi vernik ile vakumda emdirilmekte ve fırınlanmaktadır.
![Tailor - Made Reactors](https://ergunelektrik.com/wp-content/uploads/2024/10/Tailor-Madde-Reactors-Banner-03.jpg)
Özel Reaktörler
Özel Reaktör Nedir, Ne İşe Yarar?
Elektrik ve enerji ihtiyacının olduğu birçok yerde kullanılan özel reaktörler elektriksel güvenliği sağlamak ve sistemdeki ekipmanların korunmasını sağlamak gibi ortak amaçlara hizmet ederler. Peki Özel Reaktör Nedir?
Özel reaktörler, elektrik sistemlerindeki bazı özel sistemlerde güvenlik risklerini azaltmak ve performansı artırmak gibi uygulamalarda için önemli bir rol oynar. Özel Reaktör; her biri, belirli elektriksel ihtiyaçları karşılamak veya sistemdeki güvenlik ve verimliliği arttırmak için tasarlanan ekipmanlardır. Genellikle endüstriyel, araştırma veya askeri alanlarda kullanılmak üzere özel amaçlar için üretilirler. Elektriksel ihtiyaçları karşılamak veya sistem güvenliğini arttırmak amacıyla kullanılırlar.
Reaktör Tipleri Nelerdir?
Reaktörler kullanım amacına uygun olarak hava nüveli ve demir nüveli olarak üretilebilirler. Demir nüveli reaktörler hava aralıklı demir nüvenin üzerine alüminyum veya bakır sargı sarılarak üretilir. Hava nüveli reaktörler ise bir karkas üzerinde alüminyum veya bakır sargılar vardır, demir bir nüve olmadığı için boyutları demir nüveliye göre büyüktür. Hem Demir nüveli hem de Hava nüveli reaktörlerin avantajları ve dezavantajları vardır, bu sebeple projeye uygun şekilde seçilmiş ve tasarlanmış olmaları gerekmektedir.
DC Reaktör Nedir?
DC Reaktörler DC sistemlere seri halde bağlanarak harmonikleri ve anlık yüksek akımlarını en az seviyeye indirmek için kullanılan reaktörlerdir. DC reaktörler DC akım şeklini düzelterek muhtemel kayıpları azaltmak ve sistem performansını iyileştirmek için bu tip reaktörlerin kullanması gerekmektedir.
DC reaktörler anlık AC gerilimi düşüşlerinden kaynaklı eviricilerde oluşan dönüşüm hatalarının oluşumunu en aza indirmektedir. Ayrıca, eviricilerde oluşabilecek ardışıl haberleşme hatalarını evirici katındaki DC akım artış oranını düşürerek engellemektedir.
Düzleştirme reaktörü, DC akım içerisinde oluşan dalgalanmaları düzleştirerek düşük yüklerde akımın sürekliliğini sağlamaktadır. Ayrıca, DC hatlardaki harmonik akım ve gerilimleri azaltmakta ve DC hat üzerinde oluşabilecek kısa devre esnasında doğrultucudan akan akımın tepe değerini sınırlamaktadır.
![Tailor Madde Reactors](https://ergunelektrik.com/wp-content/uploads/2024/08/Tailor-Madde-Reactors-Banner-02.jpg)
Ergun Elektrik Reaktör Çeşitleri Nelerdir?
Özel reaktörler, elektrik sistemlerindeki güvenlik risklerini azaltmak ve performansı artırmak için önemli bir rol oynar. Doğru reaktörlerin seçimi ve entegrasyonu, endüstriyel tesislerin kesintisiz çalışmasını sağlar, böylelikle operasyonel verimliliği artırır ve maliyetleri azaltır. Bu nedenle özel reaktörler, elektrik mühendisliğinde oldukça önemli bir bileşendir. Özel Reaktör konusunda üst düzeyde ürün ve hizmet sağlayan Ergun Elektrik Özel Reaktörlerimiz şunlardır;
- AG Motor Yol
Verme Reaktörleri - OG Motor
Yol Verme Reaktörleri - NÖTR Topraklama
Reaktörü - OG Kısa Devre Akımı
Sınırlama Reaktörleri
![LV Motor Starting Reactors](https://ergunelektrik.com/wp-content/uploads/2024/08/Tailor-Madde-Reactors-01-LV-Motor-Starting-Reactors.jpg)
AG Motor Yol Verme Reaktörleri
Endüstriyel tesislerde motorların başlangıç anındaki yüksek akım akışını kontrol altına almak için kullanılır. AG Motor Yol Verme Reaktörleri motorların aşırı akım çekmesini önleyerek enerji dalgalanmalarını minimize eder ve ekipmanların zarar görmesini önler. Ayrıca, motorların daha verimli çalışmasını sağlayarak enerji verimliliğini artırır ve tesisin güvenilirliğini sağlar.
![MV Motor Starting Reactors](https://ergunelektrik.com/wp-content/uploads/2024/08/Tailor-Madde-Reactors-02-MV-Motor-Starting-Reactors.jpg)
OG Motor Yol Verme Reaktörleri
Orta gerilim elektrik sistemlerinde motorların anlık başlangıç akımını kontrol etmek ve stabilize etmek için kullanılır. OG Motor Yol Verme Reaktörleri motorların başlangıç akımını sınırlayarak aşırı gerilim dalgalanmalarını minimize eder ve sistem performansını artırır. Ayrıca, elektrik tesisatının stabilitesini artırarak güvenilirlik sağlar.
![Neutral Earthing Reactors](https://ergunelektrik.com/wp-content/uploads/2024/08/Tailor-Madde-Reactors-03-Neutral-Earthing-Reactors.jpg)
NÖTR Topraklama Reaktörü
Endüstriyel elektrik sistemlerinde nötr iletkenin topraklama direncini düzenlemek için kullanılır. Bu reaktör, sistemdeki toprak akımlarını optimize ederek elektrik tesisatının güvenli ve verimli çalışmasını sağlar. Ayrıca, topraklama sisteminin istikrarını artırır ve çeşitli aşırı gerilim olaylarının etkilerini azaltır.
![MV Short Circuit Current Limiting Reactors](https://ergunelektrik.com/wp-content/uploads/2024/08/Tailor-Madde-Reactors-04-MV-Short-Circuit-Current-Limiting-Reactors.jpg)
OG Kısa Devre Akımı Sınırlama Reaktörleri
OG Kısa Devre Akımı Sınırlama Reaktörleri Orta gerilim elektrik sistemlerindeki kısa devre akımlarını kontrol etmek için kullanılır. Bu reaktör, anlık yüksek akım akışlarını önleyerek ekipmanların zarar görmesini engeller ve sistemin güvenliğini sağlar. Ayrıca, kısa devre akımlarının etkilerini minimize ederek elektriksel güvenilirliği artırır.